РЕТРОСПЕКТИВНОМ, 52. самосталном изложбом фотографија “Сликом око света”, у његовом родном Футогу и у Новом Саду, Боривој Бора Миросављевић, доајен, мајстор фотографије, обележио је 80. рођендан и 66 година публицистичког и уметничког рада. Уз фотографије из богатог стваралачког опуса, предочене су и најпрестижније награде из области фотографије, али и других области Бориног рада, новинарства, публицистике, кинематографије и спорта.

04voj (1)_620x0

Миросављевић је рођен 1937. у Футогу, гимназију је завршио у Новом Саду и посветио се новинарству паралелно студирајући на новосадском Филозофском факултету. Диломирао је на Вишој школи за организацију рада и на Економском факултету у Суботици.

– Прву награду добио сам 1955. године, као матурант на конкурсу “Вечерњих новости” за фотографију “Бесплатна вожња” (на слици) – каже Миросављевић.

– Уручио ми је тадашњи уредник фотографије Никола Бибић на чији наговор сам 1963. године радио у дописништву најтиражнијег дневног листа. Иначе, пре тога сам сарађивао са “Новостима” у којима је 1957. године објављена моја фоторепортажа о изградњи хидроелектране код Билеће и судбинама људи.

Први трофеј “Златно око” освојио је 1961. године, а титулу мајстора фотографије, Фото-савеза Југославије, стекао је 1987. Уредио је и велики број књига о Новом Саду и фудбалерима Војводине, а аутор је и првог тонског филма снимљеног у Новом Саду, “Кад би клупе причале” 1957. године, када је добио прву награду Савеза филмских радника Југославије. Ипак, најдраже признање му је Сребрна медаља УНИЦЕФA 1959.

“Бесплатна вожња” победила на конкурсу “Новости”

04voj (3)

ПОБРАО СВЕ НАГРАДЕ

– ИМАО сам више од 1.000 изложби у 50 земаља – вели Миросављевић. – Цео живот дружим се са фото-апаратом и заједно бијемо битке на три фронта – у новинарству, спорту и фотографији. Добио сам награде за животна дела у све три области, као и националну пензију уз титулу заслужног уметника у култури Републике Србије.

Извор: novosti.rs

Боривој Миросављевић обележио 80. рођендан и 66 година рада

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *