Хуманитарна акција ће се одржати у петак, 26. јануара, са почетком од 12 сати у просторијама удружења “Черевићка скела”. Куваће се већа количина говеђег гулаша јер је заинтересованост велика.

10154013_654478711332903_8405110341212825420_n

Комплет ручак који укључује порцију говеђег гулаша, купус салату, пиће по избору, хлеб и баклаву за десерт ће се служити до 17 сати и износиће 400 динара. Палачинци са кремом и плазмом ће износити 40 динара по комаду. Наког 17 сати локал ће се распремити и дружење наставити у другом смеру. Око 18:30 сати долазе музичари, банатски швалери из Кумана, који ће певати безобразне цајке, старе добре песме од Томе, Тозовца и осталих великана. Вечерњи мени ће чинити пљескавице и ћевапи у лепињи који ће са прилозима коштати 150 динара. Сва пића ће коштати 100 динара осим киселе воде која ће бити 50 динара. Све што се “заради” биће намењено лечењу двеју девојчица, Јелене Миловановић и Нађе Квргић.

Сви који буду на неки начин помогли ову акцију биће наведени као спонзори. За сада сигурни спонзори, они који су потврдили су радници месаре Штранд, месара Штранд, Моја мала кухиња, свечана сала Кум, месара Див, и Марина Антонијевић (баклаве).

За оне који желе да се прикључе и помогну на било који начин, могу то да учине путем телефона 064/2338257.

Овим путем апелијемо да се што више приватника прикључи акцији да би било довољно свега јер заинтересованих који би дошли има изузетно пуно. Више о девојчицама можете прочитати испод.

Јелена Миловановић

1369869_312849-milenaijelenamilovanovic-ff_ff

Због две сестре из Барајева, Милене и Јелене која је 100 одсто инвалид, плакала је цела Србија. Девојке, које су остале без родитеља и живе у лошим условима, препуштене саме себи, гануле су хиљаде људи.
Они који су у могућности јављали су се нашој редакцији и нудили помоћ.
Људи доброг срца нудиил су новчану помоћ, белу технику и кућне апарате.
У кући у Гунцатима, селу код Барајева, Милена и Јелена живе саме. Отац, који је породицу издржавао радећи даноноћно, преминуо је пре две године. Мајка је на својим плећима носила дом Миловановића све до пре три месеца – кад је и она умрла.
Сестре Милена и Јелена, од којих је једна тешко болесна и прикована за кревет, остале су саме у трошној кући.
Месецима су живеле од мале помоћи суседа, на рубу егзистенције.
Иако иза себе имају тешку животну причу, оне су насмејане.
Милена, девојка прелепог осмеха, која негује болесну сестру, каже да јој ништа није тешко, као и да јој сурова свакодневница не представља терет.
Описала нам је како изгледа свакодневница младе девојке која сама води рачуна о болесној сестри.
Младе девојке ускоро ће бити премештене у привремени смештај, а тада ће бити отпочета и изградња њиховог новог дома. Њима ће бити потребан нов намештај, бела техника и кућни апарати.

Нађа Квргић

689016_161019c2_f

Обасута даровима и љубављу
Од како је трогодишња Нађа Квргић из Новог Сада отишла у Немачку како би на клиници Стадисхе у Дортмунду потражила спас од опаке леукемије која јој је откривена недавно, дијаспора им свакодневно показује да у тој борби нису сами.
Иако је лечење покривено осигурањем, трошкови боравка и живота у Немачкој су недостижни за породицу Квргић. Како ће лечење трајати око две године, свака помоћ за њих је драгоцена.

Поред Нађе, њени родитељи Зоран и Јелена имају синове Луку (8) и Вању (6) који су остали у Србији са баком и деком. Да није било људи великог срца, како у Србији тако и у расејању, не знају ни сами како би све успели. Редовно је посећују многи дијаспорци, а разни поклони измаме осмех на Нађино лице.

– Нађа је управо завршила примање цитозара и одлично је то поднела. Сада имамо паузу од две недеље од хемотерапије, а онда се враћамо у болницу где креће нови циклус. Много је људи било да посети Нађу, да не могу све ни да набројим, а да некога не заборавим. Заиста, људи су дивни овде, помажу нам у свему и учинили су да се осећамо сигурно и олакшано у свим мукама које су нас снашле – рекла је за “Вести” Јелена Квргић.

Како каже, Нађи осмех не силази са лица. Уз такво дете, одустајање никада није опција.

– Она је одвојена од породице, браће, свог дома, али она је прави мали борац. Чини ми се да се носи боље са тим него што би одрастао човек. Из њених очију сија живот. Опако чудовиште, опадање косе и све друге неописиве тегобе неће је омести у томе да се бори и победи – рекла је мама Јелена.

 

 

 

Велика хуманитарна акција на Черевићкој скели

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *