Специфичност дома за пензионере и стара лица у Футогу огледа се у томе што ова установа прима особе оболеле од деменције. Тренутно је таквих 26 корисника са блажим и тежим степеном заступљености ове болести, а због недостатка смештајних капацитета 50 захтева за смештај је тренутно на чекању.

gerontoloski-centar-kikinda-stari---martin-martinov_660x330

За смештај у том Дому, у просеку се чека од три до четири месеца.

За чланове породице, смештај представља велико олакшање, нарочито због тога што је рад са особама које болују од деменције, веома специфичан и захтеван.

“Моја мама руча, па за пар сати дођемо, рецимо, после подне, пред вече, она се не сећа некад шта је било за ручак”, каже ћерка једне од корисница Дома.

“Мени се живот пременио од када је она ту, јер ко би могао да издржи, значи не би могла нигде ни да одеш ни да мрднеш, јесте да ми то све добро платимо, али то се не може платити”, истичу сродници.

Цена смештаја у старој згради је 36.000 динара, док је за боравак на месечном нивоу у новој згради потребно издвојити 43.000 динара.

У цену је укључен ручак, смештај и константан надзор.

“Значи деменција као пошаст, све више људи долази и практично у нашем дому пола корисника има неки вид деменције, неки су тежи облик, неки лакши, почетни, има разноврсних деменција и ми смо се пре десетак година одлучили за пријем таквих корисника, иако смо обичан, класичан дом, немамо никакве посебне услове”, каже Анђа Берановић, руководилац Дома за пензионере и стара лица у Футогу.

Како кажу из дома за пензионере и стара лица у Футогу, неопходно им је проширење простора због великог броја захтева који непрекидно стижу на њихову адресу.

Такође, ново истраживање је показало да се код старијих особа, код којих се с годинама повећава осећај бриге и страха, неретко развије Алцхајмерова болест.

Према студијама рађеним у свету, та болест погађа од пет до осам одсто становништва старијег од 65 година.

О томе је, у јутарњем програму Радио-телевизије Војводине, говорила докторка Марија Сенић, из Клиничког центра Војводине.

Извор: rtv.rs

Деменција као пошаст

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *