Новосадска скупштина у петак ће расправљати о ребалансу буџета Града, којим се расподељује део неутрошених 6.670.484.839,38 динара из претходних година, те ће градска каса у овој години бити „тешка” 27.887.479.517,30 динара.

Kineska cetvrt Pocetak radova Datum : April 14.2018. Rubrika: Novosadska Mesto: Novi Sad Foto: Filip Bakic©

Распоређивање толиког суфицита, који увећава градски буџет готово 14 процената, требало би да представља, спортским речником речено, слатке муке за владајућу коалицију (СНС-СПС–ПУПС–ЈС–ПОКС–ЛСВ–СВМ). Градска власт је тим ребалансом додатно предвидела и нови приход од 300 милиона динара на основу продаје градског земљишта.

Како год било, новосадску јавност ипак би требало да највише занима где ће три милијарде из тог суфицита завршити јер је око 3,6 милијарде већ распоређено зимус када је усвајан буџет за 2018. годину. По економској класификацији, новосадска власт намерава да готово 15 одсто повећа текућу потрошњу, која ће тако досећи 20,3 милијарде динара, или 72,7 одсто буџета, док ће капитална улагања бити увећана око 14 одсто и износиће око 7,1 милијарди. Пошто је Нови Сад одустао од даљег задужења и емитовања треће транше градских обвезница, трошкови отплате главнице мањи су око 19 одсто, и износе 402 милиона динара.

Око 6,5 милијарди динара Нови Сад би ове године требало да издвоји за набавку услуга и добара, и то је око десет досто више него што је планирано у децембру 2017. године. Највише је томе допринео пораст од 14 процената на име специјализованих услуга, што је сада близу три милијарде динара. Око 185,2 милиона динара планирано је да се кроз ребаланс дода за одржавање путне инфраструктуре, планирање, пројектовање и мониторинг, нових 70 милиона отићи ће на комуналне послове, а 93 милиона у област културе.

sentandrejski put (4)

Најважније инвестиције

Ребалансом буџета мењани су новачни износи, али не и списак најзначајнијих инвестиција које је градска власт планирала за 2018. годину. Ту су свакако изградња Сентандрејског булевара, у сарадњи с Републиком и Покрајином, опремање и изградња Кинеске четврти за потребе Европске престонице културе 2021. године, завршетак послова око друмско-железничких мостова, пробијање Улице Бате Бркића до Футошког пута, бицкилистичка стаза до Бегеча, изградња канализације и пречистача у приградским насељима, обнова Петроварадинске тврђаве и подграђа…

И услуге по уговору повећане су 7,3 одсто те ће у овој години оне град коштати 1,2 милијарду динара. Додатни новац намењен је одржавању и уређењу фрушкогорских потока, подизању 40 јарбола широм града, те додатној туристичкој промоцији града, месним заједницама…

Што се тиче субвенција јавним градским предузећима, ЈГСП „Нови Сад“ ребалансом би требало да добије додатних 200 милиона динара текућих субвенција, које тако досежу до 350 милиона, док капиталне субвенције остају на нивоу од 112 милиона динара. Остала предузећа добила су мање износе, и то искључиво за капиталне намене: „Пут“ с додатних 97,7 милиона имаће 143,2 милиона за капиталне набавке, „Градско зеленило“ с нових 77 милиона ове године добиће из градске касе 393 милиона капиталних субвенција, а „Чистоћа“ с додатних 40 милиона на располагању ће имати 131,4 милиона за капитална улагања. По 20 милиона ребланасом су добили „Водовод и канализација“ и „Лисје“, готово десет милиона намењено је Спенсу, а 3,5 милиона допуниће рачун за капиталне инвестиције „Тржнице“.

Novosadski potok Prociscavanje potoka atum:25.11.2014 Rubrika: Novosadska Mesto: Sremska Kamenica Foto: Filip Bakic©

Додатних 130 милиона динара намењено је социјалној заштити, што чини повећање од 28,8 одсто

Међу изменама код трансфера новца другим нивоима власти, највеће промене виде се код улагања у основне и средње школе. Уместо 923,6 милиона динара, из градске касе ће основним школама у овој години бити упућено 1,072 милијарда, док је код средњих школа разлика уочљивија, уместо 871,2 милиона, Нови Сад ће за њихове потребе издвојити готово 1,2 милијарду.

Додатних 130 милиона динара намењено је социјалној заштити, што чини повећање од 28,8 одсто. Део од 68 милиона намењен је субвенционисању боравка деце у приватним вртићима, док ће Град тим новцем надокнадити и најављено поскупљење услуга предшколске установе „Радосно детињство“.

3-most_0

Пројекат за мост близанац

Протокол о сарадњи ради заједничког финансирања пројекта изградње саобраћајних површина Сентандрејског пута у Новом Саду, укупне дужине 1.380 метара, од кружне раскрснице с Приморском до Велебитске улице, потписан је у децемру 2016. године између Влада Републике Србије, Покрајинске владе и Граде Новог Сада. Тада је наглашено да ће у првој фази биће изграђен део булевара, а у другој, мост на каналу ДТД и прилаз будућем булевару са регионалних праваца према Србобрану и Темерину. Заједно са ЈП „Путеви Србије” ради се и рехабилитација постојећег Сентандрејског моста, а припремљен је пројекат новог моста близанца, на каналу ДТД.

Ако се трошење градских пара гледа кроз програмску призму, може се видети које су области најбоље прошле приликом ребаланса: за саобраћај је додато готово 509 милиона динара, за становање, урбанизам и планирање 1,17 милијарда, за комуналне делатности намакнуто је још 237,7 милиона, култура и информисање имаће на располагању додатних 181,5 милиона. Поменули смо веће инвестиције у школство, а укупно ће за предшколске намене Нови Сад додатно издвојити 272 милиона динара.

Оно што мучи Нови Сад већ дуги низ година – велики број случајева и велики износи за наплату штете нанете грађанима због повређивања на јавним површинама или уједа паса – натерало је творце ребаланса да издвоје више од двоструког износа намењеног казнама и судским трошковима да би се избегла кашњења у исплати и пенали. На првобитну суму предвиђено је да се дода још 254,3 милона динара те тај „црни фонд“ сада тежи 484,6 милиона динара. Дотације невладиним организацијама повећане су око 11 одсто и сада износе нешто више од милијарду динара.

Извор: dnevnik.rs

За капитална улагања у Новом Саду 7,1 милијарда динара

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *