Изградња бициклистичке стазе од Новог Сада до Бегеча биће настављена у наредним месецима.

bici_staza_futog_begec
Пројекат изградње ове стазе, која припада једном од три коридора која пролазе кроз Србију, прошао је прву фазу, у којој је изграђена прва деоница од 1.727 метара. Ти радови завршени су 17. маја прошле године, коштали су 25 милиона динара са ПДВ-ом и стаза води од Дунавске улице у Футогу до изласка из Футога, према Бегечу.

Следи друга фаза изградње ове стазе на коридору Еуро Вело 6, део много веће приче која води од Атлантика до Црног мора, а чији је Србија део. У овој фази изградње радиће се 4.548 метара по круни одбрамбеног насипа од Дунава, до Обалске улице у Бегечу. Ширина стазе биће три метра.

Еуро Вело 6 почиње на обалама Атлантског океана у Француској, а затим уз обале Лоаре, Рајне и Дунава пролази кроз Швајцарску, Немачку, Аустрију, Словачку, Мађарску, Србију, Хрватску и Бугарску, док у Румунији има циљ на обалама Црног мора.

Деоница Нови Сад – Бегеч је мањим делом трасирана кроз урбану зону Новог Сада, док највећим делом, у дужини од око 23 км, траса води по круни одбрамбеног насипа од Дунава.

У другој фази је потребно извести припремне радове (обележавање осовине бициклистичке стазе, мерења, исколчавање), израдити геодетски снимак и пројекат изведеног стања, урадити земљане радове и др.

Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције тренутно тражи фирму која ће обавити све ове радове. Тендер је отворен до 21. августа.

Када буде комплетирана, како је планирано до 2020. године, укупна дужина стаза ће прелазити 70.000 километара.

Подсетимо, Град Нови Сад планира да до 2020. године изради потпуно нову бициклистичку мрежу, која ће спајати град са појединим приградским насељима, али и даље. У просторном плану Новог Сада је предвиђена мрежа бициклистичких стаза које повезују насељена места, а део су и националне бициклистичке руте. Једна од њих је и стаза која од Новог Сада води до Руменке, па ка Бачком Петровцу (до аквапарка Петроленд) и тај посао је у току.

Извор: 021.rs

Наставља се изградња бициклистичке стазе од Новог Сада до Бегеча

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *