index 3

Биста истакнутом новинару, публицисти и књижевнику Душану Шијачком постављена је у центру Футога где је и рођен, и то на иницијативу Друштва новинара Војводине. Дело вајара др Владимира Јокановића открио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, а присутнима на су се обратили новинар Боривој Миросављевић и председник Друштва новинара Војводине Петар Кочић. Друштво новинара Војводине током ове и претходне деценије реализовало је низ активности у циљу реафирмације личности Душана Шијачког, а све је почело у недељном броју ”Дневника” 2005. године, када је објављен текст под насловом ”Балкански рат” Душана Шијачког. Многи читаоци су тада први пут сазнали нешто више о заборављеном новинару, добровољцу у Балканским ратовима, ратном извештачу и дописнику наших листова из Женеве, Париза, Њујорка.

index 1

Откривањем бисте Душану Шијачком исправљамо историјску неправду која је обележила један период наше државе, када смо се олако одрицали синова и кћери нашег народа, заборављали све што су учинили, па чак и прогањали оне који су слободно мислили и говорили и били на бранику отаџбине када је било најтеже. Читајући биографске податке великана срспког новинарства, сазнао сам да је био на најтежим местима у најтежим околностима. Нажалост, враћено му је тако што је готово протеран и све му је одузето. Из његовог дела многи млади ниовинари могу да науче, а данас имамо прилику да исправимо неправду која му је учињена. Борба наших предака за присаједињење Војводине Краљевини Србији је била константна и са личним жртвама што је за свако поштовање – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

index

Према речима Петра Кочића, Друштво новинара Војводине, као најстарије новинарско удружење у Покрајини, већ неколико година настоји да постави обележје знаменитом Футожанину, а то чине 60 година након његове смрти и о стотој годишњици присаједињења Војоводине Краљевини Србији.

index 2

Друштво себе сматра настављачем идеја наших предака, међу којима Душан Шијачки има посебно место. Њихова заједничка стремљења су били слобода, национално јединство и демократија, и они су јавном речју допринели да данас живимо у Војводини као резултату управо тих стремљења – нагласио је Кочић и захвалио се градоначелнику Вучевићу на помоћи да биста коначно осване у Футогу.

Душан Шијачки је рођен у Футогу 11. марта 1882. године, а школовао се у Београду. Као гимназијалац од 1897. године је почео да се бави новинарством у “Социјалдемократији” и Скерлићевим “Радничким новинама”, као и у шаљивом листу “Шило”. Радио је као новинар у више новина, а са браћом Стеваном и Гаврилом је оснивач Радничке уметничке групе “Абрашевић” у Београду. У јануару 1913. године основао је и “Балканске новине”, први српски таблоид.

Постављена биста Душану Шијачком у центру Футога

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *