Овогодишња “КУПУСИЈАДА ”, у оквиру које се одржавају Девети сусрет произвођача традиционалних производа Србије и 4. Фестивал “Terra Madre Футог” Slow Food покрета, ће се одржати у петак 2. и суботу 3. новембра у центру Футога.

44989643_2275252422747362_8787874563632398336_o

„ФУТОШКА КУПУСИЈАДА“ представља јединствену манифестацију у Србији – по тематици којој је посвећена, месту свога редовног одржавања и богатству могућности коју пружа аутохтона сорта купуса каква се узгаја и прерађује искључиво у Футогу.

На манифестацији „Футошка купусијада“ промовишемо пројекат ФУТОШКИ КУПУС – БРЕНД СРБИЈЕ, кроз представљање привредних потенцијала Футога, локалних обичаја и туристичке понуде села, са акцентом на припремању јела од футошког купуса. За разлику од свих других купусијада на којима се приказују разне врсте хибридних сорти купуса, Футошка купусијада је манифестација посвећена искључиво аутохтоној сорти футошког купуса и њеној улози у економском и културном развоју Футога са акцентом на потребу производње здраве хране у здравој животној средини.

Покровитељ манифестације је Град Нови Сад.

Организатори манифестације су:
• МЗ Футог
• Културни центар “Младост”,
• Удружење “Футошки купус”,
• Пољопривредна школа са Домом ученика Футог
• Основне школе „Мирослав Антић“ и „Десанка Максимовић“

Ове године програм КУПУСИЈАДЕ траје два дана – у петак 2. и суботу 3. новембра, и по обичају први, 2. новембар, посвећен је најмлађима.

ПЕТАК 2.новембар

Основна школа “Мирослав Антић” је домаћин “МИНИ КУПУСИЈАДЕ“ – дану посвећеном футошком бренду кроз програме који ће окупити децу из футошких школа и вртића. Овогодишња тема је: „Модерни купусићи“.

12:00 – ОШ Мирослав Антић – МИНИ КУПУСИЈАДА – „Модерни купусићи“

Учествују:
Вртићи „Биберче“, „Меда“ и „Коцкица“, школе из Футога – „Мирослав Антић“ и „Десанка Максимовић“, ОШ „Вељко Петровић“ Бегеч и Дом за децу и омладину у Ветернику. Манифестација се одржава у организацији ОШ „Мирослав Антић“ и Удружења „Футошки купус“.

СУБОТА 3. новембар

Програм у суботу 3. новембра почиње у 11 часова.

Такмичење у кувању слатког купуса и киселог купуса и избор најтеже главице футошког купуса и ове године привукао је велики број такмичара. Свако може да учествује у овом такмичењу, а потребно је да се пријави Месној заједници Футог на број 021/895-077.

Такмичари – кувари могу да се пријаве до петка 2. новембра.

Другог дана у центру Футога, у оквиру КУПУСИЈАДЕ, одржаће се и 9. Сусрет произвођача традиционалних производа Србије и представиће се производи који су мапирани у оквиру пројекта “Terra Madre Футог” Slow Food покрета. Овом манифестацијом желимо и да се осврнемо на дугу традицију чувеног Футошког вашара, који је кроз векове представљао место сусрета различитих култура.

Посетиоци ће моћи, уз песму и игру, да уживају у специјалитетима од купуса, обиђу штандове излагача – произвођача традиционалних производа и купе футошки купус по повољним ценама. Чувена сарма од футошког купуса моћи ће да се купи по цени од 80 до 100 динара.

У културно – забавном програму манифестације, који ће се одвијати на бини постављеној на платоу Културног центра “Младост”, од 11 сати, уз домаћине:

• Ансамбла народних песама и игара КЦ „Младост“,
• Тамбурашког и народног оркестра
• и Плесног студија Мирослав Батак Мићко,

наступиће бројни гости :

Татјана Саватић
Вртићи Меда, Биберче, Црвенкапа
ОШ Десанка Максимовић
ОШ Мирослав Антић
Хор Пољопривредне школе са домом ученика Футог
Дом за децу и омладину Ветерник
Плесни клуб Аксис денс
Карате клуб Металац
Аикидо клуб Футог
Кошаркашки клуб Футог
Карате клуб Металац
Женски одбојкашки клуб Футог
Зумба Футог
Наступиће и:
• КУД „Јањ“ Стројице, Република Српска
• КУД „Смедерево“ Смедерево
• Куд „Бриле“ Беочин
• Крајишници из Футога
• Момци са Совића
• Жељко Шашић
• Драгица Радосављевић – Цакана

У 10:00 часова у Свечаној сали „Марина“ ће бити одржан стручни скуп на више тема „Значај заштите и промоције традиционалних производа“. Скуп ће отворити председник удружења „Футошки купус“ Урош Пуача.

За 12:30 часова је предвиђено свечано отварање и обраћање организатора и покровитеља манифестације

У 14:00 часова биће проглашени најуспешнији учесници у такмичењу „Избор најтеже главице футошког купуса“ и најбољи кувари – победници у такмичењу у кувању јела од купуса.

Медијски пријатељ манифестације су Новосадска ТВ и Телевизија „Мост“.

Добро дошли

Програм и учесници 19. футошке купусијаде

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *