Трећу годину заредом последња седмица августа у Еколошком центру „Радуловачки” у знаку је народних ношњи.

У организацији Културног центра „Младост” из Футога у том објекту Покрета горана Војводине у Сремским Карловцима од понедељка двадесетак љубитеља народне ношње, али и оних који желе да науче како се израђују и како се прави накит, учествовало је у етно-радионицама.

10-etno 3

– У оквиру свог фестивала „Бисерна грана”, КЦ „Младост” организује „Етно-радионицу на Дунаву”, која није намењена само познаваоцима техника него и онима који би да их изучавају – каже Александра Добрин из футошког Културног центра. – Полазници су с различитих страна. Има их из Србије, Хрватске, Румуније, Босне и Херцеговине. Ове године проучавамо вез, ткање и израду накита од неплеменитих материјала. Техника је много, али ми смо одабрали те три као најприступачније и најједноставније. Осим тога, оне представљају основу за израду народне ношње, али то не значи да полазници нису могли од наших едукатора, који су врхунски познаваоци те области, сазнати нешто и о другим техникама. Надамо се да ћемо догодине уврстити и неке нове.

10-etno 2

Последњи дан петодневних радионица предвиђен је за презентацију стваралаштва јавности. По речима Александре Добрин, посетиоци могу данас од 10 до 19 сати у Еколошком центру видети шта су то полазници начинили претходних дана, али и да се опробају у некој од техника. То је својеврсна изложба радова, чији део ће бити представљен и током фестивала „Бисерна грана” у октобру у Футогу.

Осим рукотворина, публика може данас и сутра видети и поставку „Да се сликујемо”. У питању је изложба фотографија из породичних албума Новосађана, настала у оквиру истоименог пројекта који је КЦ „Младост” реализовао под покровитељством Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, кроз конкурс „Публика у фокусу”.

– То је финале пројекта, а претходиле су му бројне радионице с децом и младима, као и с најстаријим суграђанима – каже Александра Добрин. – Један од начина за прикупљање фотографија на којима је приказана народна ношња био је и јавни позив. Кроз тај пројекат намера нам је била да укључимо грађане у креирање културних садржаја. Мислим да смо то и постигли. Можда нисмо добили искључиво фотографије на којима се види ношња јер је грађанско одевање врло рано заменило ношњу као начин облачења, али смо донели дух једног другог времена. Надам се да смо тиме подстакли грађане да проучавају своје наслеђе, да се брину о њему, јер је веома важно сачувати то богатство које имамо.

10 - etno 1

Велики број фотографија које чине поставку припада Ержебет Пеце из Геронтолошког центра на Лиману, која је присуствовала отварању изложбе и учествовала у раду радионица. Осим изложбе фотографија и етно-радионица, овог пута је у Еколошком центру „Радуловачки” Културни центар „Младост” организовао и једну од ликовних колонија. У колонији „Арт ин харт” учествовало је двадесетак младих уметника којима је задатак био да техником по сопственом избору на платно пренесу свој доживљај Новог Сада и Сремских Карловаца.

Извор: dnevnik.rs

Радионице израде народних ношњи и накита у Еко центру „Радуловачки”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *