Од сад па убудуће, професори и ученици Пољопривредне школе у Футогу, моћи ће да прате метеоролошке параметре и стање својих усева преко новопостављених метео станица.

У циљу промовисања прецизне пољопривреде и њеног значаја, Институт “Биосенс”, поставио је метео станицу у дворишту Пољопривредне школе у Футогу, како би се ученици те школе, упознали са технологијама из области паметне пољопривреде.

“Циљ овог програма је да са ученицима и професорима у Пољопривредној школи ставе на располагање технологије из области паметне пољопривреде и нова достигнућа у области пољопривреде, како би се унапредио квалитет образовања и упознали млади са новим достигнућима у пољопривреди”, каже Исидора Стојанчић, менаџерка на Институту Биосенс.

poljoprivredna-skola-futog-jpg_660x330

Захваљујући монтираној метео станици, пружена је могућност запосленима и ђацима те школе, да виде мерења на њиховим парцелама, као што су температура ваздуха, количина падавина, осунчаност и слично. Уз бројне могућности, важну ставку у тој апликацији заузима и дигитални дневник.

“Детаљно вођење књиге поља, такозване, тј. дигиталног дневника за сваку парцелу. Где они могу да документују сваку активност коју раде на пољу, од било да је то сетва, жетва, садња, ђубрење, било шта, значи могу да дају које су то количине, који су типови ђубрива, која су семена, све што је регистровано за употребу у нашој држави”, истиче Владан Минић, истраживач на Институту Биосенс.

Осим климатских услова и детаљне временске прогнозе за дату локацију преко платформе, запослени добијају и упозорења о болестима и штеточинама за конкретну културу коју гаје на парцели.

Употребом метео станице попут ове и других савремених технологија, постижу се многобројни бенефити, што представља кључ и будућност за унапређење пољопривредне производње.

Извор: rtv.rs

Метео станице за ученике Пољопривредне школе у Футогу

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *