Европски, а наш, Фестивал ношње, накита и оглавља „Бисерна грана” данас затвара своје поглавље за ову годину и тим поводом је у Градској кући уприличен пријем учесника, који су главни промотери традиције и културе, како из земље, тако и региона.

Током пријема, представљено је 20 парова који су учествовали у програму, између осталог, ношње Хрвата из Краљевске Сутјеске, које је представио КУД „Краљица Катарина”, док је традицију и културе Северне Македоније приказао Ансамбл „Етнос” из Скопља. Приказане су и народне ношње КУД-а „Модрачки морнари” из БиХ, колекционара из Сарајева из Зенице, који су дочарали ношње свих трију народа који живе у околини Зенице. Најдаљи гости дошли су чак из Истанбула, из Турске, а било је и других.

15 - Biserna grana 1

– Правимо костиме последњих 27 година и дошли смо да представимо оне по узору на старе традиционалне вредности и обичаје, који су некада постојали – рекли су гости из Истанбула. – Приказаћемо два женска и два мушка одела по традицији Измира, планинске области у којој људи живе на надморским висинама од преко 1.800 метара, ношње из области Еге и слично.

По речима члана Градског већа за културу Далибора Рожића, Фестивал „Бисерна грана” се позиционирао, не само у Србији и региону већ и у Европи, с обзиром на то да је носилац ЕФА етикете, коју додељује Европска асоцијација фестивала.

– Свакако то даје допринос развоју ресора културе код нас, афирмацији вредности у смислу неговања нематеријалног културног наслеђа, фолклора, традиције и њених вредности – рекао је Рожић. – Кроз „Бисерну грану” Културни центар „Младост” из Футога то ради на најбољи могући начин: настоји да афирмише и промовише традиционалне вредности, не само наше земље већ и земаља из региона и управо та синергија, повезивање културно-уметничких друштава у региону, даје овом програму додатни квалитет.

15 - Biserna grana 3

Две године носилац етикете ЕФА

Фестивал ношње, накита и оглавља „Бисерна грана” је други пут заредом носилац ЕФА етикете, коју додељује Европска асоцијација фестивала. Етикета представља пртестижно признање за фестивале које Европа препознаје као носиоце свих оних вредности које треба заједно да негујемо на европском континенту. Додељује се на сваке две године, а „Бисерна грана” је носилац титуле за период 2017–2018. године, а како је с поносом истакла Александра Добрин, квалитет је препознат и ове године. Надају се да ће успети да наставе тако и освоје етикету и за период 2021–2022, када наш град буде имао титулу Европске престонице културе.

15 - Biserna grana2

По његовим речима, за 12 година постојања Фестивал је спојио 200 културно-уметничких друштава, што му даје предуслов да додатно расте из године у годину

– Велико нам је задовољство што сваке године Фестивал повезује много гостију са свих страна, који представљају своје ношње и ношње националних заједница – казала је Александра Добрин из КЦ „Младост”. – Ове године је у Српском народном позоришту одржана је ревија ношњи, ако наших гостију, тако и ношњи израђених у оквиру пројекта „Маке ит нењ”, суфинансираног од „Креативне Европе”. У питању је 12 костима који су израђени потпуно ручно и мислим да ће бити право задовољство, како за познаваоце фолклористике, тако и за остале људе.

Извор: dnevnik.rs и rtv.rs

У оквиру Фестивала “Бисерна грана” одржан концерт у СНП-у

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *