Овогодишња 20. Купусијада отворена је у Футогу на платоу Културног центра “Младост”. Традиционалну етно манифестацију организује Културни центар “Младост” у сарадњи са Месном заједницом Футог, Пољопривредном школом са домом ученика и Удружењем произвођача и прерађивача футошког купуса, а покровитељ је Град Нови Сад.

Futoska kupusijada Datum : Novembar 02.2019. Rubrika: Novosadska Mesto: Futog Foto: Filip Bakic©

Манифестација промовише пројекат “ФУТОШКИ КУПУС – БРЕНД СРБИЈЕ”, кроз представљање привредних потенцијала Футога, локалних обичаја и туристичке понуде, а одржавају се и 10. Футошки вашар – изложба традиционалних производа Србије и 5. Фестивал “Terra Madre Futog” Slow Food покрета. У оквиру културно-забавног програма наступају деца из школа и вртића, спортски и плесни клубови, Ансамбл народних песама и игара КЦ “Младост”, тамбурашки оркестри и интерпретатори народне музике.

“Нема места у Србији где не знају за Футошки купус, то је постао бренд Футога и Новог Сада. Када нешто траје 20 година онда је то потврда добре концепције. Ова је манифестација посвећена и обичајима, старим занатима, и није везана само за кулинарство. Много је гостију из наше земље, али и Републике Српске, пуне су тезге, а ово је једна од највећих Купусијада, судећи по броју излагача. Купус за нас нема само пољопривредни значај, то је симбол, квалитета и успешности у нашим и у европским оквирима. Поносан сам што Нови Сад може да има и Егзит и Купусијаду, и НОМУС и Чварак фест, и Стеријино позорје и Змајеве дечје игре. То је град са богатом понудом, и свако може да се у нечему пронађе”, нагласио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Он је приликом посете Купусијади истакао и да је велика жеља Футожана да добију отворени и затворени базен, и рекао да ће на пролеће Град имати готов пројекат.

“Жеља нам је да правимо нове садржаје у Футогу. Овде је већина улица асфалтирана, канализација је решена 90 посто, тако да је насеље добро комунално опремљено. Ове године радимо водовод до Адица, а онда следе Ветерник, Футог и Бегеч”, изјавио је Вучевић.

“Футошка купусијада” представља јединствену манифестацију у Србији – по тематици којој је посвећена, месту свог редовног одржавања и богатству могућности коју пружа аутохтона сорта купуса каква се узгаја и прерађује искључиво у Футогу.

Извор : rtv.rs, balkantv.rs, novosadska.tv

Отворена Купусијада у Футогу

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *