Међу више десетина прехрамбених производа у нашој земљи, који носе ознаку географског порекла, налази се футошки свежи и кисели купус. Почетак новембра је време припреме те намирнице за зиму. У просеку годишње се у Србији произведе и пласира на домаће и инострано тржиште око седам хиљада тона.

Милан Јандрић је само један од произвођача чувеног футошког купуса, чија је традиција гајења у том бачком селу дужа од два века.

Последњих десетак година, та повртарска култура гаји се на површини од шездесет хектара.

“Гајим на око два и по хектара. Цена је тренутно до 45 динара на мало, а 30 на велико. Принос је задовољавајући – око 45 тона по хектару”, рекао је Милан.

Породица Ћулум пуне четири деценије бави се прерадом купуса, не само за потребе домаћег, већ и иностраног тржишта.

“Ми ћемо за ову годину продати око 70 посто на домаћем тржишту, а 30 посто ћемо да извеземо, то зависи од више фактора. Извозимо углавном у земље у окружењу, потом и у земље у Европи, па и преко океана”, рекао је Радивој Ћулум.

Kupus

Произвођачи из Футога се жале да готово сваке јесени на пијацама широм Србије препродавци нуде разне врсте купуса тврдећи да је то баш из Футога. Како купци да га препознају?

“Лист футошког купуса је савитљив, лако се мота у сарму, мекан је и не пуца, док хибрид пак није ни савитљив, више је за салату”, истакла је Наташа Ћупић из Футога.

У Футогу је 2007. године основано Удружење “Футошки купус” које данас окупља четрдесет произвођача.

Председник удружења Урош Пуача каже да је удружење основано ради очувања традиције и сорте футошког купуса.

У Футогу се готово свака породица бави гајењем купуса. У селу има шест погона за прераду, па су на овај начин заокружили процес производње од њиве до трпезе.

Извор: rts.rs

Футошки купус – српски бренд тражен широм света

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *