У Футогу је отворен реконструисани део Геронтолошког центра Нови Сад, а у Ветернику у Дому за децу и омладину ометену у развоју, нови Павиљон Б, чије реновирање је финансирала Влада Војводине.

Чика Коста има 82 године, а у дому је 13 месеци. Задовољан је услугом, али каже да му фали мало више спортских активности.

„Могло би да се направи неки мали фудбал. Неки терен да се направи. Па је бисте Ви играли? Да. Како да не бих”, каже Коста Козарев.

Док чека фудбалски терен, моћи ће да ужива у реновираном поткровљу најстаријег објекта Геронтолошког центра Нови Сад, који се налази у Футогу и у чију реконструквију је Влада Војводине уложила 45 милиона динара.

„Овом реконструкцијом успели смо да санирамо део фасаде, део крова. Санирали смо најургентнији део, а то је последњи спрат старог дворца и опремили га са новом опремом”, истиче Славица Шкрбић, директорка Геронтолошког центра „Нови Сад

Саниран је само део најстаријег објекта, а бака Драгица, која је у дому 11 година, каже да су услови бољи, али да треба још радити.

„Ништа нам не ваљају ни столице, ни столице, ни астали. Јако је лоше. И право да вам кажем неугодно је и када једемо и све” наглашава Драгица Савић.

Нову трпезатију и кухињу добило је 500 корисника Дома за децу и омладину ометену у развоју у Ветернику, за штаје покрајинска влада издвојила 24 милиона динара, а Канцеларија за јавна улагања Србије обезбедила је нових 404 милион динара.

„Што тачније подразумева санацију и адаптацију три комплекса за смештај наших корисника и комплетну реконструкцију водоводне и канализационе мреже” каже Ана Вила, директорка Дома за децу и омладину ометену у развоју

Влада Војводине реконструише и Геронтолошки центар у Суботици, а радови ће ускоро почети у Старој Моравици и у Чуругу.

„Деценијама ова област није била у првом плану, а здравство, образовање, социјална заштита, то увек мора бити у првом плану. На тај начин се показује одговорност према људима и одговорност према онима којима је помоћ најпотребнија” истиче Игор Мировић, председник АП Владе Војводине.

Из Покрајине најављују нова средства за обнову, а потписана су два уговора са Канцеларијом за јавна улагања Србије вредна милијарду и по динара, чиме ће бити санирани сви објекти Геронтолошког центра „Нови Сад”.

Извор: rts.rs

Социјална заштита у првом плану

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *