DSC_4921 W

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је свечаном програму поводом школске славе Свети Сава у ОШ „Мирослав Антић“ у Футогу. Заслужним ученицима током приредбе уручене су Светосавске награде.

DSC_4923 W

“Верујем у то да прича о Светом Сави није само једна лекција из историје, нити један час на веронауци. Његова дела су ванвременска, а светосавље је координатни систем наше духовне и културолошке вредности, то је наш одговор на све што нам се дешавало, али и путоказ куда треба даље да идемо. Свети Сава је оставио дубок траг у духовном, државотворном и културолошком смислу. Захваљујући њему, ми смо се као народ и држава формирали и очували нашу културну баштину, схватили шта значе језик и писмо, шта значи вера. То нам је помогло да издржимо пет векова окупације, ратове и све оно кроз шта смо, нажалост, прошли као народ. Он је мирио браћу, спојио национално и универзално и приближио Исток и Запад, а то нам је и данас најпотребније и ту леже одговори на бројна питања која нам се намећу. Светосавље је пут којим морамо да идемо, ако желимо да будемо одговорни према будућим поколењима”, нагласио је градоначелник Вучевић.

DSC_4925 W

У оквиру свечаног програма присутнима се обратио и директор ОШ „Мирослав Антић“ у Футогу Немања Јовишевић који се захвалио градоначелнику на подршци коју Град пружа тој образовној установи.

DSC_4926 W

Он је нагласио да је Савиндан важан за све школе, јер се чува успомена на првог српског Архиепископа и великог просветитеља који је показао шта значе праштање, љубав, достојанство, част и знање.

“Свети Сава је духом са нама, не само данас, него током читаве године”, рекао је Немања Јовишевић.    DSC_4927 W DSC_4930 W DSC_4932 W DSC_4937 W DSC_4944 W DSC_4952 W DSC_4954 W DSC_4972 W DSC_4992 W

Извор: rtv.rs

Прослава Светог Саве у Футогу, ученицима уручене Светосавске награде

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *