Превоз аутобусима Јавног градског саобраћајног предузећа „Нови Сад” ка неколико новосадских приградских насеља биће јефтинији, с обзиром на то да је Скупштина града недавно усвојила Одлуку о новим зонама у градском превозу.

11 - busevi

Вожња аутобусима ЈГСП-а ка Поповици, Парагову, Новим Лединцима, Буковцу, Текијама, Руменки, Ветернику, Римским шанчевима, Старим Лединцима, Каћу и Футогу ће коштати 65 динара. Суграђани који иду ка Будисави, Ченеју, Кисачу, Бегечу, Степановићеву и Ковиљу за превоз у једном смеру издвајаће 110 динара. Очекује се да нове цене буду усвојене 1. априла.

Нови тарифни систем ЈГСП-а предвиђа четири зоне за претплатне карте, а две за појединачне. Прва зона је доста проширена и сада обухвата и она насеља која су била у другој, а оне које су биле у трећој, четвртој и петој сада су распоређене на другу, трећу и четврту зону. Оцењено је да је досадашњи тарифни систем био сложен због тога што је било више зона које су настајале ширењем зонскотарифног система. Он је био у употреби од 1993. године, од када се град знатно проширио па су нека насеља данас спојена с Новим Садом.

Предлагач те иницијативе био је члан Градског већа за саобраћај Александар Кравић, који је одборницима Градске скупштине на последњој седници рекао да је та мера део ширег плана који би требало да смањи гужве и загађење у Новом Саду. У сарадњи са Саобраћајним факултетом, пре три године покренут је пројекат „Smart City”, а прошлог јуна представљен је план за решење саобраћајних гужви и бољи квалитет ваздуха у граду. У Граду као један од резултата истичу куповину нових аутобуса на природан гас.

Осим новог зонскотарифног система, новина је и то да ће годишња маркица за превоз на свим линијама за ученике и студенти коштати 5.000 динара, уместо досадашњих 10.000. Истом одлуком, маркице ће бити јефтиније у свим зонама, сем у градској. Александар Кравић је у свом обраћању на последњој седници Скупштине града рекао да ће нове цене утицати и на смањење броја „дивљих” таксиста.

– Имамо изузетну сарадњу с такси удружењима и хоћемо да и њима помогнемо у борби против нелојалне конкуренције – казао је члан Градског већа за саобраћај. – Ми хоћемо да новим аутобусима привучемо већи број путника, смањимо број аутомобила на улицама, а самим тим и загађење у граду.

Новина је и то да ће годишња маркица за превоз на свим линијама за ученике и студенте коштати 5.000 динара, уместо досадашњих 10.000

Кравић је тада додао и да је у току концесија за гараже, што ће допринети и већем капацитету паркинг-места у граду. По речима градоначелника Милоша Вучевића, жеља им је била да се изнивелишу разлике у одређеним деловима града, али и да повећају број путника у градским аутобусима и корисника услуга ЈГСП-а, као и број продатих ђачких, студентских и радничких маркица.

Извор: dnevnik.rs

Од 1. априла цена карте за Футог 65 динара

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *