У Пољопривредној стручној школи у Футогу практична настава је део наставног плана и програма, али то је паузирано због епидемије.

20200825futakimezogazdasagiiskola3

О животињама и биљкама се неко мора бринути, а те задатке ове године обављају запослени у школи и на газдинству.

Пољопривредној школи у Футогу припада и имање које се простире на 80 хектара. Ученици ту уче процес узгоја воћа и поврћа и сточарство кроз практичну наставу. Љубица Пајић, координаторка практичне наставе, Пољопривредна средња школа Футог: „Практична настава се не може одвојити од теорије. Једноставно је једно повезано са другим. Оно што студенти науче на теоријској настави, то касније науче да примењују на терену, у пракси.”

Због епидемије коронавируса, и практична настава је пребачена у виртуелни простор. Због тога су бригу о животињама и производњу воћа и поврћа преузели наставници и радници и стручни сарадници пољопривредног газдинства. Јована Живковић, професор Пољопривредна средња школа Футог: „Успели смо да организујемо посао, распоред наставника. Хигијена, брига и храњење животиња ниједног тренутка нису запостављени.”

20200825futakimezogazdasagiiskola6

Школа се већ припрема за предстојећу школску годину. Постоји велико интересовање за практичну наставу. Душан Аврамовић, помоћни наставник, Пољопривредна средња школа Футог: „Надамо се да ће ученици почети тако како треба, да ће све ићи по плану и да ћемо моћи да беремо грожђе и друго воће. Све ово је овде због њих, да би видели комплетну производњу. Они су започели процес, али је он због проглашавања ванредног стања и епидемије, прекинут.”
Извор: pannonrtv.com

Школа тренутно броји 750 ученика, који могу да бирају између више образовних профила. Смер пољопривредног техничара се може уписати и на мађарском језику.

 

Очекује се да ће ученици у новој школској години учествовати и у практичној настави

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *