Радници „Инфраструктуре железнице Србије“ завршили су током протекла два месеца радове на уређењу станичних колосека у три железничке станице на прузи Нови Сад – Сомбор – Богојево. Тако су средином септембра завршени радови у железничким станицама Гајдобра и Каравуково, а пре тога у августу и у железничкој станици Футог.

Санацијом колосека у Футогу, Гајдобри и Каравукову брзина возова у теретном железничком саобраћају је са досадашњих 20 км/сат повећана на 50 км/сат, а осовинско оптерећење пруге са 16 на 22,5 тона по осовини, а повећани су безбедност железничког саобраћаја и пропусна моћ пруге. Обављеним радовима на колосецима три железничке станице омогућено је и знатно сигурније и ефикасније одвијање железничког саобраћаја према Сомбору и Суботици, као и према државној граници ка Хрватској.

Преостало је још да се реконструишу колосеци у станици Оџаци, па да буду завршени сви планирани радови на обнови укупно девет и по километара станичних колосека између Новог Сада и Богојева, чија је укупна вредност 5,7 милиона евра. Планирано је да радови на реконструкцији три станична колосека и замени седам скретница у станици Оџаци почну у октобру и да буду завршени до ступања на снагу новог железничког реда вожње 13. децембра 2020. године.

Реконструкција станичних колосека у ове четири станице између Новог Сада и Богојева изузетно је значајна, јер ће ова пруга представљати алтернативни железнички правац  током изградње пруге за велике брзине на деоници Нови Сад – Суботица.

У железничкој станици Футог  комплетно су замењене шине и прагови на другом и трећем станичном колосеку у дужини од 672, односно 637 метара. Овим радовима обезбеђено је путницима и корисницима знатно боље и безбедније путовање кроз станицу у Футогу, јер је последњи пут реконструкција колосека изведена пре неколико деценија. Вредност радова који су изведени у станици Футог износи 1,27 милиона евра.

futog-1-min-1024x742 futog-2-min-1024x678 futog-3-min-1024x606 futog-4-min-1024x526

Пругом Нови Сад – Богојево дневно из правца Суботице, Сомбора, Новог Сада, као и Хрватске прође три до пет теретних железничких композиција. У путничком железничком превозу свакодневно овом пругом саобраћа једанаест путничких возова на релацији Нови Сад – Сомбор – Суботица.

Завршена реконструкција станичних колосека у Футогу

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *