У оквиру одржавања и унапређивања опреме за контролу и праћење саобраћаја, Град набавља изменљиве знакове с доплер-радарима, односно брзинске дисплеје, који ће бити постављени у зони четири осмолетке у Новом Саду и околним насељима.

13 - dopler radarТа нова опрема ће бити монтирана код основних школа “Јован Поповић” у Новом Саду, “Ђура Јакшић” у Каћу, “Мирослав Антић” у Футогу и “Иво Андрић” у Будисави, а коштаће, како је процењено, око пет милиона динара без ПДВ-а.

Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције расписала је недавно тендер за набавку укупно осам уређаја, с тим да ће код сваке школе бити постављена по два изменљива саобраћајна знака.

Реч је, иначе, о наставку пројекта управљања саобраћајем у граду, будући да Нови Сад већ има успостављен систем за аутоматско бројање возила, те су одговарајући уређаји постављени на више од 30 места у граду. Осим тога, 2019. године набављени су и први доплер-радари, који су  постављени у Улици Максима Горког код ОШ „Ђорђе Натошевић”, као и на Телепу у зони ОШ „Јожеф Атила.

Саобраћајни знакови које Управа купује овог пута требало би да информишу возаче о ограничењу брзине, стварној брзини кретања, али и да их упозоре на прекорачење. Предузеће које добије посао на тендеру, уз знакове, мораће да испоручи и софтвере за контролу и дијагностику путем таблета или лаптопа. Прикупљени подаци користиће се за анализу саобраћаја и требало би да омогуће детектовање периода када је највише саобраћајних прекршаја, те да помогну откривање насилних возача. Осим тога, софтвер би требало да обезбеди податке о максималној и просечној брзини возила, окупираности улице, броју возила, активности знака и броју прекорачења брзине. Знак с дисплејом мора бити интегрисан у систем надзора и контроле и повезан преко оптичке, жичане или ГСМ/ГПРС мреже, требало би да буде и компатибилан с већ инсталираним системом.


За бројаче 7,5 милиона динара

Претходне седмице Управа за грађевинско земљиште и инвестиције расписала је тендер за набавку бројача и категоризацију саобраћаја, који ће бити постављени на булеварима Ослобођења, Јаше Томића и Патријарха Павла, као и у Хаyи Рувимовој улици, с тим да ће уређаји на два места регистровати само бициклисте. Процењено је да ће куповина и монтажа нове опреме коштати 7,5 милиона динара, без ПДВ-а.


Систем управљања саобраћајем, између осталог, подразумева и прикупљање података путем опреме и аутоматски пренос података на централни рачунар у надлежности Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције, као и извештавање о тренутном стању.

Планирано је да се знакови с доплер-радаром од 200 метара домета, напајају преко соларних панела или с мреже уличне расвете, а максимална потрошња не сме бити већа од 20 вати.

Знак с упозорењем „деца на путу” би требало да има могућност да на дисплеју прикаже ограничење брзине, а и испод тих натписа би требало да буду приказани емотикони „осмех” у зеленој боји и емотикон „тужан” у црвеној, зависно од детектоване брзине кретања возила. У доњем делу знака ће се појављивати порука „успори” у црвеној боји или „хвала” у зеленој боји, у зависности од брзине кретања возила. Предвиђено је да у горњем делу знака буду и два жута трептача, као додатна упозорења у случају прекорачења брзине.

Извор:dnevnik.rs

Понуде на тендер Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције достављају се до 26. фебруара, а након тога ће бити донета одлука о додели уговора или, пак, обустави поступка. Предвиђену опрему, као и неопходну пројектно-техничку документацију, одабрана предузећа ће, након закључивања уговора, морати да испоруче за три месеца.

Нови знак са радаром у Футогу

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *