У Футогу је јуче други пут био организован процес имунизације, када су грађани вакцинисани првом дозом кинеског произвођача “Синофарм”.

Према речима председника Савета месне заједнице у Футогу Зорана Црепуље, вакцинација се спроводи у Спортској хали, а у односу на први пут, када је вакцинисано 150 грађана, за само сат времена је јуче процес имунизације прошло око 100 људи. С обзиром на то да располажу са око 350 доза вакцина, очекивања су да ће све количине бити утрошене, јер Футожани константно долазе до вакциналног пункта.

13-2 vakcinacijaFutog11RHA

– Први пут је био кратак период организације, па није било пуно вакцинисаних грађана, иако су долазили заинтересовани људи, нисмо имали довољне дозе да их све вакцинишемо – каже Црепуља. – Зато је организован други круг, имали смо четири дана да разгласимо вест, те смо објавили информацију на Радио Футогу, а мештани су могли да се пријаве и преко Месне заједнице. Одзив је сасвим коректан, мислим да ће данас бити вакцинисано више од 300 људи. Битно је да што више људи прими вакцине, како би што пре стекли колективни имунитет. Добродошли су и људи који се нису пријавили раније, али желе да се вакцинишу и заштите себе и своје ближње.

Како каже, за три недеље ће се организовати ревакцинација, која ће се реализовати, такође, у Спортској хали.

– Супер је прошло и није ништа болело – каже нам Софија Милков, која је са супругом Петром излазила из хале видно задовољна што је коначно примила вакцину против коронавируса. – Нисмо стигли раније до Сајма, стално смо чекали неки превоз, а први пут кад су долазили у Футог, нисмо знали да се реализује процес вакцинације. Сада нам је јавила пријатељица да долазе лекарске екипе Дома здравља “Нови Сад” од 14 часова и да можемо доћи. Нисмо дуго чекали, организација је одлична, пустили су нас чак и преко реда да идемо јер смо старији људи. Верујемо да је вакцинација најбољи начин да се заштитимо од коронавируса.

13-1 vakcinacijaFutog14RHA

Футожанин, који нам се представио као чика Сава, каже да је једва чекао да се поново организује вакцинација у Футогу, те да сад не може да дочека да прођу три недеље како би се и ревакцинисао.  – Желим што пре да се заштитим од ове пошасти, како бих уједно заштитио и своју децу, снају и унучиће – каже чика Сава. – У Футогу је већ једном била организована вакцинација, али код куће нисам пратио радио и нисам био обавештен на време. Чак сам пробао да се вакцинишем првом дозом када је била организована ревакцина за претходно вакцинисане мештане, али ми нису дали јер су имали тачан број вакцина за давање друге дозе онима који су морали да је приме. Баш сам се данас спремао да одем у град на Новосадски сајам са супругом, када ме позвао комшија да ми каже да долазе лекарске екипе у Футог, те сам таман, уместо на Сајам, дошао у Спортску халу са женом. Организација је добра, немам шта да се жалим.

Мештанин Ћато Станко каже, такође, да је чуо од комшија да се организује процес вакцинације, те је дошао да прими прву дозу кинеског “Синофарма”.

– Нисам се до сада пријављивао преко е-Управе, нити сам имао жељу да идем у град, чекао сам да се организују и дођу мени у Футог, те када су дошли, ето и ја сам дошао да примим вакцину – искрен је наш саговорник. –  Хтео сам и иначе да примим кинеску вакцину “Синофарм”, пошто је нешто сви примају, а и чуо сам да је препорука свакако да они преко 65 година приме баш њу. Сматрам да је вакцинација најефикаснији начин да се заштитимо од коронавируса и стекнемо колективни имунитет, те коначно почнемо да живимо нормалним животом, као и пре инфекције ковид-19 вирусом, колико ће то моћи уопште да буде нормално после свега.

13-4 vakcinacijaFutog09RHA

И. Бакмаз

Фото: Р. Хаџић

Извор: dnevnik.rs

Око 300 Футожана примило прву дозу „Синофарма”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *