kupusijada„ФУТОШКА КУПУСИЈАДА“ представља јединствену манифестацију у Србији – по тематици којој је посвећена, месту свога редовног одржавања и богатству могућности коју пружа аутохтона сорта купуса каква се узгаја и прерађује искључиво у Футогу. На манифестацији „Футошка купусијада“ промовишемо пројекат ФУТОШКИ КУПУС – БРЕНД СРБИЈЕ, кроз представљање привредних потенцијала Футога, локалних обичаја и туристичке понуде села, са акцентом на припремању јела од футошког купуса. За разлику од свих других купусијада на којима се приказују разне врсте хибридних сорти купуса, Футошка купусијада је манифестација посвећена искључиво аутохтоној сорти футошког купуса и њеној улози у економском и културном развоју Футога са акцентом на потребу производње здраве хране у здравој животној средини.

Покровитељ манифестације је Град Нови Сад.

Организација:

  • МЗ Футог
  • Културни центар “Младост”
    Центар је једина Установа која се у Футогу бави организацијом културних збивања. КЦ Младост Футог је био главни носилац организације Купусијаде од 2000. до 2012.године.
  • Удружење “Футошки купус”
    Удружење „Футошки купус“ , основано у циљу очувања аутохтоне повртне сорте купуса, је утемељивач бренда „футошки купус“ и континуирано ради на промоцији, заштити и очувању бренда и на мотивисању становништва за активно учешће у заштити футошког купуса.
  • Пољопривредна школа са Домом ученика, Футог
    Пољопривредна школа у Футогу је модерна школа, регионалног значаја, која оспособљава ученике у пољопривредној и ветеринарској струци, као и хортикултури. Школа, као и њени ученици, носиоци су многих признања. Школа се налази у Футогу, у старом грофовском дворцу, окружена великим парком и имањем у ком ће се одржати ликовна колонија.

Опште информације

На светском тржишту хране производи који се одликују „вишим квалитетом“ заузимају примат код све више избирљивих потрошача који желе да знају порекло производа које се може идентификовати.
Производи чије карактеристике су условљене специфичношћу географског региона који су сертификовани као такви код потрошача се све више цене и као такви могу постићи бољу цену на тржишту. Потрошачи данас од намирница које купују свакако очекују одређену енергетску вредност, здравствену безбедност, поседовање одређених сензорних својстава и познато порекло. У том светлу од изузетне вредности је систем заштите ознака географског порекла производа. Ове ознаке видно истакнуте на амбалажи производа упућују купца на регион, специфично место или земљу из које потиче пољопривредно прехрамбени производ.

_sp-zasto-je-kupus-zdravФутог, место на обали Дунава, где се вековима гаји и прерађује Футошки купус допринео је да Војводина и Србија понуде не само домаћем него и иностраном тржишту јединствен производ футошки купус. Футожани вековима негују и чувају семе, на далеко познатог купуса. Футошки купус одликује се изузетним биолошким и технолошким карактеристикама и због тога је врло цењена намерница како код нас тако и у свету. Знатне количине киселог купуса са овог подручја извозе се у Немачку, Француску, Енглеску као и САД.
Процес контроле сетве, евиденција засејаних површина Футошким купусом, примену агротехничких мера, процес прераде са евидентирањем тачних количина Футошког купуса који се користи за прераду као и обележавање свежег и киселог купуса прате овлашћени представници испред Удружења произвођача и прерађивача Футошког купуса са основним циљем да се на тржиште пласира производ контролисано име порекла „Футошки купус“

„Футошки купус“ – Назив потиче од Футога, места у коме се већ вековима узгаја и прерађује најквалитетнија врста домаћег купуса. Први писани трагови о Футогу су из 1250. године када се помиње као важно пристаниште, утврђење и тржница(вашар) на Дунаву. Митровдански вашар у Футогу имао је међународни значај, трајао је 6 недеља. Постоје записи о плаћању пореза у купусу као и лечењу болесних од куге киселим купусом. Узорна пољопривредна производња у Футогу омогућила је развој пиварства, прераде кудеље, житарица и поврћа (1760). Глас о Футошком купусу проширио се Европом.

На традицији дуге производње Футошког купуса и трговине на футошким митровданским ( 07.11. Свети Димитрије) вашарима, када футошки купус доспева за бербу, настала је ,,Футошка купусијада,, место сусретања људи, размене роба и информација.

Манифестација „Футошка купусијада“ особена је по свом карактеру који се огледа у више сфера:

Презентациона
– Манифестација је прилика да се јавности презентирају достигнућа у производњи и преради изворне сорте футошког купуса.
– презентује настојање произвођача да производе здрав производ ,,Футошки купус,, у здравој животној средини.
– представљање аутора наовонасталих ликовних и литерарних радова посвећених Футогу и футошком купусу.

Традиционална
– Манифестација наставља традицију производње купуса у Футогу која датира више векова унатраг и захваљујући којој је сачувана посебна врста купуса.
– представљањем традиционалних јела од футошког купуса негује се здрав начин исхране становништва.
– -манифестација негује традиционалне вредности и локалне обичаје становника села Футога.

Културна
– Манифестација има за циљ да уз презентацију најновијих успеха у производњи и преради футошког купуса посетиоцима понуди пригодну забаву током више дана одржавања.
– Културно-уметнички програми Манифестације прилагођени су њеном изворном карактеру и старосној доби посетилаца

Маркетиншка
– Током одржавања Манифестације сусрећу се произвођачи и прерађивачи оригиналног футошког купуса са потенцијалним улагачима, купцима и другим заинтересованима за унапређење производње ове врсте купуса.
– Присуство медија и посебно ТВ прилика је да Манифестација добије маркетиншку подршку путем упознавања потенцијалних оглашивача и излагача других производа сличне врсте – пре свега хране – на њој.
Манифестација „Футошка купусијада“ организује се једном годишње, последњег викенда у октобру. Право на учешће у манифестацији имају сви произвођачи и прерађивачи оригиналног футошког купуса као и поштоваоци традиције и обичаја места Футога и љубитељи јела од футошког свежег и киселог купуса.