Grad Novi Sad čine 16 naselja, od kojih 4 predstavljaju gradska naselja (Novi Sad, Petrovaradin, Sremska Kamenica i Futog), a prema popisu iz 2022.godine, ukupan broj stanovnika iznosio je 368.967. Prema istom popisu, u gradskom naselju Futog je živelo 18.011 stanovnika.

Futog se nalazi na sredini toka reke Dunav, a graniči se sa gradom Novim Sadom i Veternikom na istoku, Rumenkom na severoistoku, Kisačom i Stepanovićevom na severu, Bačkim Petrovcem na severozapadu i Begečom na zapadu, dok je južno od Futoga reka Dunav (sa druge strane Dunava nalaze se naselja Beočin i Čerević). Atar Futoga dugačak je 8 km. Površina ove teritorije iznosi 8.561 ha.

Pored vrlo bogate istorije i tradicije, Futog danas u potpunosti predstavlja urbano naselje koje infrastrukturno nudi sve što jedno moderno naselje treba da ima. Pored četiri vrtića i dve osnovne škole, u Futogu se nalazi ambulanta, srednja poljoprivredna škola, dve crkve, pijaca, apoteke, pošte, banke, kafići, restorani, veliki broj trgovinskih objekata, uslužne delatnosti, travnati fudbalski tereni, teretane, sportske hale, biciklističke staze, a uskoro se očekuje i završetak novog sportskog kompleksa.

U okviru sportskog kompleksa u Futogu, planirana je izgradnja zatvorenog bazena. Ovaj objekat će sadržati prizemlje i prvi sprat.
U prizemlju objekta nalaziće se olimpijski bazen dimenzije 50x25m dubine 2,20, dva manja dečija bazena, kao i svlačionice, koridor za publiku, ulaz za sportiste, kafe bar, i ostali prateći sadržaji.
Pored zatvorenih bazena, sadržaje sportskog kompleksa u Futogu činiće i otvoreni sportski tereni i to dva košarkaška, dva odbojkaška i dva teniska terena, zatim dečija igrališta i teretane na otvorenom. Ukupna površina sportskog kompleksa je 3,34ha.

Futog je gradskim prevozom (linije 53, 54, 55 i 56) i taxi linijama povezan sa gradom Novim Sadom, a veliki broj polazaka autobusa u toku dana, u mnogome olakšava dnevne migracije stanovništva.

Od Kulturnih ustanova u Futogu postoji KC «Mladost», te galerije i gradska biblioteka. Od javnih ustanova, u Futogu se nalaze Mesna zajednica „Futog“, Dom zdravlja, policijska stanica, Vatrogasni dom, Starački dom (Marianum), Dom učenika (Rudolfinum).

Stambeni objekti su uglavnom niskogradnja (porodične kuće) uz svega nekoliko stambenih objekata za višeporodično stanovanje, što daje prepoznatljivost tradicionalnom vojvođanskom mestu. Futožani vole i poštuju svoju tradiciju, otvorenog su srca za sve ljude koji dođu ovde, bilo da su samo u prolazu ili su došli sa namerom da se trajno dosele. Iako je Futog nadaleko poznat po Futoškom kupusu, deo atara su zamenile građevinske zone na kojima ima sve više stambenih objekata, a sve je teže naći dvorište i domaćinstvo u kojem se i dalje gaje domaće životinje.

Prateći najnovije trendove, Futog prati rast cena nekretnina, pa više nije moguće naći nekretninu za koju se može reći da je povoljna. Velika prednost Futoga je što još uvek ima veliki broj građevinskih parcela koje su veće od 10 ari (1.000m2) što daje mogućnost da napravite objekat za porodično stanovanje koji će vam obezbediti potreban mir i komfor.